Hírek: Aktualitások

Ellenőrizhetetlenül folynak el pénzek az idősebbek foglalkoztatására (2013-03-05)

Ellenőrizhetetlenül folynak el pénzek az idősebbek foglalkoztatására Bár az idősebb munkavállalók foglalkoztatási rátájának javítása az Európai Unió egyik stratégiai célja, az Európai Számvevőszék szerint a legtöbb ellenőrzött tagállam nem működtet olyan eszközöket, amelyek releváns és megbízható információkkal szolgálnána

Az Európai Számvevőszék friss jelentése szerint sem a tagállamoknak, sem a Bizottságnak nem áll módjában megállapítani, hogy hány idősebb munkavállaló szerzett új képesítést, talált új munkahelyet, vagy tartotta meg addigi munkahelyét az Európai Szociális Alapból (ESZA) támogatott valamely intézkedés nyomán. Nem ismeretes az sem, hogy milyen összegeket fordítottak az ilyen jellegű intézkedésekre. A legtöbb ellenőrzött tagállam nem működtet olyan eszközöket, amelyek releváns és megbízható információkkal szolgálnának e tekintetben - közölte a uniós számvevőszék.

Az Európai Bizottság úgy hagy jóvá programokat, hogy nem követeli meg az azok tényleges működésének ellenőrzéséhez szükséges információkat, a tagállamok pedig nem adják meg ezt a tájékoztatást - mutatott rá Lazaros Lazarou, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. A megbízható, ellenőrizhető és időszerű teljesítményadatok, illetve a különböző intézkedésekre vonatkozó ilyen értékelések hiánya viszont lehetetlenné teszi a döntéshozók számára, hogy a jelenlegi és jövőbeni döntéshozatalban felhasználható következtetéseket tudjanak levonni - jegyezte meg a szakember.

Az Európai Számvevőszéknek az év során folyamatosan megjelenő különjelentései közül a "Vannak‑e olyan eszközök, amelyek révén figyelemmel lehet kísérni az Európai Szociális Alapnak az idősebb munkavállalókra irányuló kiadásait?" című különjelentés azt vizsgálta, hogy a tagállamok és az európai Bizottság kidolgoztak‑e a programozási időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) intézkedései eredményességének értékeléséhez szükséges eszközöket, és alkalmazták‑e azokat. Az ellenőrzés az operatív programok tartalmára - különös tekintettel a számszerűsített operatív célkitűzésekre és mutatókra -, valamint a monitoring- és értékelési rendszerekre összpontosított - olvasható a számvevőszék közleményében.

Az Európai Szociális Alap (ESZA) az Európai Unió egyik alapvető pénzügyi eszköze, amellyel a foglalkoztatás területén segíti a tagállamokat. Az ESZA célja a munkanélküliek és hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése, elsősorban képzési tevékenységek támogatásával. Az ESZA kiadásai 2007-2013 év végéig több mint 75 milliárd eurót tesznek ki, ami az EU teljes költségvetésének körülbelül 8 százaléka. A számvevőszék hat programot választott ki ellenőrzésre, melyek együtt 222 millió eurót tettek ki és négy tagállamra (Németország, Olaszország, Lengyelország és az Egyesült Királyság) terjedtek ki.

A számvevőszék a vizsgálat eredményei alapján ezért azt javasolja az Európai Bizottságnak:

  • Írja elő a tagállamoknak, hogy operatív programjaikat úgy tervezzék meg, hogy mérhető legyen az ESZA-forrásoknak köszönhető teljesítmény. Az operatív programok jelöljék ki egyértelműen a célcsoportokat, és határozzanak meg releváns, számszerűsített operatív célokat és mutatókat az outputok, eredmények és konkrét hatások célcsoportszinten történő mérésére. Jelöljenek ki köztes mérföldköveket, és szabják meg a célértékek hierarchiáját.
  • Írja elő a tagállamoknak, hogy monitoring- és értékelési rendszereiket úgy tervezzék meg, hogy azok képesek legyenek megfelelő időközönként mérni és indokolni az összes célértékhez képest történt előrelépést.
  • Szerezzen következetes és megbízható információkat a tagállamoktól annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatással tudjon szolgálni az ESZA által mozgósított eszközökről és az általa elért eredményekről.
  • A tagállamok irányítási és kontrollrendszereinek értékelése és monitoringja során gondoskodjon a teljesítménnyel kapcsolatos kérdések mélyreható elemzéséről.

Forrás: Napi Gazdaság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra