Hírek: Aktualitások

Rokkant és fogyatékos: mindkét szó benne lesz az alaptörvényben (2013-02-27)

Rokkant és fogyatékos: mindkét szó benne lesz az alaptörvényben A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.

A kormánypárti politikus elmondta, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkeresésére a Fidesz-frakció támogatja, hogy az alaptörvény szövegében mind a rokkantság, mind pedig a fogyatékosság szerepeljen, mert a két kategória nem fedi le egymást. Az erről szóló módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság terjeszti a Ház elé.

Az alaptörvény jelenleg hatályos szövege úgy szól: Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

A parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás az utóbbi mondatban a rokkantság szövegrészt fogyatékosságra módosította volna. Ezzel, mint arról beszámoltunk, csak a fogyatékosság esetén járt volna az alaptörvényben is garantált szociális biztonság, a törvényben meghatározott támogatás. Hiszen a megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része például nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az alaptörvény.

Szombaton a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozott az ellen, hogy kikerülhet az alkotmányból a rokkantság fogalma. Ezzel ugyanis szerintük több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhetett volna veszélybe. A MEOSZ is azt kérte, hogy emeljék be az alkotmányba a fogyatékosság fogalmát, és tartsák meg a rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozásban, sem az ellátásokban nem fedi le egymást.

A Fidesz-frakció azonban végül úgy döntött, támogatja, hogy mindkét kifejezést rögzítse az alaptörvény.

Forrás: NOL

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra