Hírek: Aktualitások

Jöhet az új cafeteria? (2013-02-13)

Jöhet az új cafeteria? Rendhagyó ötlettel állt elő a Népesedési Kerekasztal, amellyel egyszerre lehetne növelni a gyermekes családok komfortérzetét és a foglalkoztatottságot. Ezúttal nem éttermi ebéd, vagy wellness, hanem bébicsősz járna cafeteriaként.

A módszer a világ több táján működik, és a lényege, hogy a gyermekes családok egy kis lélegzetvételnyi időre jutnak - vagyis egy színházi este, egy vacsora vagy akár a gyermek betegsége idejére otthoni segítőt kapnak. A társadalomban ugyanis hatalmas a kielégítetlen gondozói szükséglet. A családok egy része attól szenved, hogy nincs segítsége, a másik fele pedig attól, hogy a nők nem találnak munkát.

A Népesedési Kerekasztal arra figyelmeztet, hogy főleg a kistelepüléseken lehetne ez az egyik formája a helyi foglalkoztatás megszervezésének, ami megfizethető segítséget nyújtana a rászorulóknak és méltó elfoglaltsággal járó jövedelmet a segítőknek. Nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt. Franciaországban például régóta működik ez a gyakorlatban a gyermekesek segítésére.

Kipróbált modellek állnak hát rendelkezésre, egyfelől a szociális gazdaság, a civil szervezetek, másfelől a szolgáltatások igénybevételét segítő, a külföldi gyakorlatból ún. nőtámogató kártyaként ismert - állami, önkormányzati vagy cafeteria-elem - formájában. A program oktatási részéhez a kerekasztal szerint uniós támogatást is lehetne igényelni.

A fórum fontosnak tartja, hogy a támogatás meghatározó részét ne a szolgáltatást nyújtó szervezetek kapják, hanem maguk a családok külön jövedelemadó-kedvezmény, munkáltatói béren kívüli juttatás, az önkormányzattól kapott szolgáltatási utalvány formájában. A családsegítő szolgáltatások iránt így valóságos vásárlóerő és színvonalemelésre irányuló nyomás keletkezzék.

A kedvezményt nem pusztán a gyermekesek vehetnék igénybe, hanem az ápolásra szoruló hozzátartozók napközbeni ellátására is felhasználható volna. Első lépésként azt javasolják, hogy az ilyen célú utalvány kerüljön be a munkáltató által adómentesen adható béren kívüli juttatások körébe. Ez az intézkedés jelentősen csökkentené a nők munkapiaci megjelenésének egyik legfőbb akadályát, ugyanakkor a fizetett gondozás, ápolás, azaz egy ma tipikusan feketén működő szektor kifehérítéséhez is hozzájárulna. Emellett pótlólagos munkahelyeket is létrehozna.

A női foglalkoztatás egyszázalékos bővítésével ugyanis 1,15 százalékos pótlólagos munkaerő-kereslet teremtődik a női foglalkoztatás infrastruktúráját jelentő szolgáltatási szektorban. Az ok egyszerű, amíg a nők otthon vannak, maguk végeznek olyan tevékenységeket, amelyeket napi 8-10 óra távollét esetén másoktól kénytelenek megvásárolni.

A Népesedési Kerekasztalt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hozta létre a demográfiai helyzet javítása érdekében. Harminckét szervezet képviselőit hívta meg, az egyeztetések célja olyan javaslatok megfogalmazása a kormány és a parlament számára, amelyek növelhetik a születendő gyermekek számát.

Forrás: Heti Válasz

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra