Hírek: Aktualitások

Elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban (2013-01-29)

Elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban Az emberi jogi bíróság szerint indokolatlanul küldtek két cigány fiatalt kisegítőbe, ezért elmarasztalták Magyarországot. A bíróság szerint a hasonló eseteknek hosszú történetük van.

Az emberi jogi bíróság szerint indokolatlanul küldtek két cigány fiatalt kisegítőbe, ezért elmarasztalták Magyarországot. A bíróság szerint a hasonló eseteknek hosszú történetük van.

A strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta Magyarországot amiatt, hogy két roma fiatalt indokolatlanul soroltak be szellemileg visszamaradottak képzésére szolgáló oktatási intézménybe, és ezzel hátrányosan megkülönböztették őket.

Az ügy két panaszosa, Horváth István és Kiss András 1994-ben, illetve 1992-ben született, és Nyíregyházán él. A kedden kihirdetett, egyelőre nem jogerős ítéletében a bíróság mindkét panaszosnak megítélt 4500 eurót a pereskedéssel kapcsolatban felmerült költségeik megtérítésére. Mivel a panaszosok az őket ért sérelem miatt anyagi kártérítési igényt nem terjesztettek elő, a strasbourgi bíróság kártérítési összegről nem határozott, csupán a jogsértés tényét mondta ki.

Mindkét fiatalt tévesen minősítették szellemileg visszamaradottnak hétéves korában. Kisegítő iskolába utalták őket, ami társadalmi megbélyegzettséggel, elszigetelődéssel járt, a hiányos oktatás folytán pedig csökkentek társadalmi beilleszkedési esélyeik. A szülőket a hatóságok nem vonták be kellőképpen a gyermekek szellemi képességeinek felmérésekor.

Ítéletében a strasbourgi bírói fórum kiemelte, hogy Magyarországon hosszú története van annak a gyakorlatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul utalnak speciális oktatási intézménybe.

Az Európa Tanács égisze alatt tevékenykedő bíróság az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásainak megsértése esetén járhat el olyan esetekben, amikor a panaszos már minden jogorvoslati lehetőséget kimerített saját hazájában.

forrás: ORIGO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra