Hírek: Aktualitások

Bezárják a fővárosban a mozgáskorlátozott gyerekek legkorszerűbb középiskoláját (2013-01-07)

Bezárják a fővárosban a mozgáskorlátozott gyerekek legkorszerűbb középiskoláját A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felháborítónak tartja, hogy a főváros megszünteti a súlyos mozgáskorlátozott gyermekek legkorszerűbb speciális középiskoláját, a mexikói úti mozgásjavítót.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felháborítónak tartja, hogy a főváros megszünteti a súlyos mozgáskorlátozott gyermekek legkorszerűbb speciális középiskoláját, a mexikói úti mozgásjavítót. A szervezet elnöke levélben kéri a főpolgármestert és az emberierőforrás-minisztert, hogy tegyék lehetővé, hogy az integrált oktatásra nem alkalmas tanulók hazánk legkorszerűbb, nemzetközileg is elismert speciális iskolájában folytathassák tanulmányaikat.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában és a meglévő három évfolyamot is meg akarja szüntetni.

A szervezet elnöke levélben kéri Tarlós István főpolgármestert és Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy tegyék lehetővé, hogy az integrált oktatásra nem alkalmas tanulók hazánk legkorszerűbb, nemzetközileg is elismert speciális iskolájában folytathassák tanulmányaikat.

A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon – közismert nevén a mexikói úti mozgásjavító – az országban egyedülálló módon korszerű oktatást, terápiákat, mozgásfejlesztést, egészségügyi ellátást és gondozást biztosít a legsúlyosabb mozgássérült gyermekek részére, mindezt a legfelkészültebb szakemberekkel. A szakközépiskola 2009-ben indult el egy 3,5 milliárd forintos fejlesztést követően, melynek nagy részét a főváros állta.

Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, akik többsége nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül és nem alkalmas integrált oktatásra. A diákok nem egy konkrét szakmát tanulnak meg, hanem – speciális mozgás- és személyiségfejlesztés mellett – az általános kompetenciáikat erősítik, ami lehetővé teszi, hogy középiskola után több, piacképes szakmát is kitanulhassanak, és ezáltal sikeresen elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

Pénzügyi és vállalkozási ismereteket, idegen nyelveket tanulnak, emellett fogyatékosügyi és civil érdekvédelmi ismereteket is elsajátítanak. Van saját, jól felszerelt uszodájuk, akadálymentes tankonyhájuk és mini ábécéjük, a tornaterem mellett több tornaszobában folyik a speciális mozgásfejlesztés és a szakorvosok is házhoz jönnek.

A bentlakók egy korszerű, mindennel ellátott, 10 apartmanból álló diákotthonban lakhatnak, ahol jelentős létszámú szakszemélyzet segíti őket a mindennapokban. A „mozgásjavítós” diákok a kompetenciaméréseken rendre jól szerepelnek, előfordul, hogy az iskolába két-háromszoros a túljelentkezés.

Úgy tűnik azonban, hogy a fenntartó fővárost nem érdeklik az eredmények és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az integrált oktatás mellett a középfokú oktatásban is szükség van speciális, ún. „sérülés-specifikus” iskolákra - áll a MEOSZ közleményében.

A 2013-as évfolyam elindításához csupán egy tantermet kéne kialakítani és berendezni, az önkormányzat azonban ezt nem hajlandó fedezni és a már meglévő évfolyamokat is meg akarja szüntetni. A szülőknek két másik szakközépiskolát javasol, ahol a gyermekek kizárólag informatikát tanulhatnának, ráadásul sem a Petrik Lajos, sem a Neumann János szakközépiskola nem alkalmas nagyobb létszámú, súlyosan mozgássérült diák befogadására, ez utóbbiban még az akadálymentesítés is rosszul és csak részlegesen van megoldva - olvasható a közleményben.

A középiskola nem külön épületben működik, hanem az általános iskolával közösen, így a döntéssel az önkormányzat működési költséget nem spórol, miközben kihasználatlanul hagy egy 3,5 milliárdos fejlesztést. A MEOSZ és a szülők arra kérik a főpolgármestert, hogy ne dobja szemétbe az elmúlt évek beruházásait és pedagógiai fejlesztési munkáját, amellyel egy európai színvonalú iskola jött létre. A szervezet bízik abban, hogy a főpolgármester és a miniszter gyors lépéseket tesz annak érdekében, hogy az érintett diákok a februári határidőig jelentkezni tudjanak a mozgásjavító szakközépiskolába.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra