Hírek: Aktualitások

Az alapvető jogok biztosa a szülői jogok korlátozásáról (2012-12-20)

Az alapvető jogok biztosa a szülői jogok korlátozásáról A jogbiztonságot sérti, ha a gyermek bántalmazásáról beszámoló jelzést követően a gyermekjóléti szolgálat a saját hatósági eljárása mellett az ügyben ugyanolyan jogi lehetőségekkel rendelkező másik hatóság eljárását is kéri

A szülői jogok korlátozásáról AJB 7714/2012

A jogbiztonságot sérti, ha a gyermek bántalmazásáról beszámoló jelzést követően a gyermekjóléti szolgálat a saját hatósági eljárása mellett az ügyben ugyanolyan jogi lehetőségekkel rendelkező másik hatóság eljárását is kéri. Szabó Máté ombudsman egy panaszbeadványt kivizsgálva azt is megállapította, hogy a tisztességes eljárás követelményével szemben áll, ha a hatóságok jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátozzák döntéseiben a felügyeleti jogot gyakorló szülőt.

A négy éves gyermekét egyedül nevelő édesanya 2012 nyarán munkanélküli lett, állást keresett. A bölcsőde a nyári szünetre bezárt, ő pedig nem tudott a gyermeke felügyeletéről gondoskodni, ezért a kislánya átmeneti elhelyezését kérte. A gondozók a gyermeken karmolásnyomokat láttak. A kislány azt mondta, előfordult, hogy édesanyja megszurkálta a kezét. A gyermekek átmeneti otthona a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének eleget téve tájékoztatta a gyermekjóléti szolgálatot a bántalmazás gyanújáról.

A kislány védelembe vétele ügyében - a gyermek saját családjában való nevelkedésének elősegítésére - ekkor a jegyző már eljárást folytatott. A gyermekjóléti szolgálat emellett a hozzátartozók közötti erőszak esetén alkalmazható távoltartásról szóló törvény alapján a gyámhivatalnál is eljárást kezdeményezett.

A védelembe vételi eljárást folytató gyámhatóság és a családon belüli erőszakkal kapcsolatban eljáró gyámhivatal jogi lehetőségei a gyermek védelme érdekében nem különböznek egymástól. Erre tekintettel a védelembe vételi eljárással párhuzamosan kezdeményezett gyámhivatali eljárás indokolatlan volt, viszont a jogbiztonság követelményének érvényesülésével kapcsolatban bizonytalanságot okozott.

A kislányt az édesanyja az átmeneti otthonban látogathatta, napközben magával vihette, de a bántalmazás gyanújára tekintettel nem engedték neki, hogy hétvégeken éjszakára is magánál tartsa. A gyermek átmeneti gondozása, védelembe vétele nem érinti a szülői felügyeleti jogokat - emlékeztetett az alapvető jogok biztosa. A szülői felügyeleti jog körébe tartozó döntések (és ilyen az is, hogy a gyermek hol tölti az éjszakát) korlátozása jogszabályi felhatalmazás hiányában ugyancsak sérti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot. A biztos ezért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201207714.rtf oldalon olvasható.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosa

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra