Hírek: Aktualitások

Egyszerűbb lesz a szociális ellátások igénylése (2012-11-22)

Egyszerűbb lesz a szociális ellátások igénylése A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság közleménye

 

Idősek, megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők és hozzátartozóik számára válik egyszerűbbé, gyorsabbá a szociális ellátások igénylése, megállapítása és folyósítása. Közlemény.

Az ügyintézési út lerövidítésével, az eljárásban résztvevők számának csökkentésével és a szélesebb körű tájékoztatással könnyebb lesz a szolgáltatások elérése, csökkenek az adminisztrációs terhek, többek között az öregségi, a szülői és az özvegyi nyugdíj, valamint az árvaellátás igénylése, elbírálása és folyósítása terén. A módosítások az elektronikus ügyintézést is elősegítik. Az egyszerűsítések közül a legfontosabbak a nyugellátások megállapítását és a lakóhely szerinti államba történő közvetlen utalást érintik.

 

A nyugellátások megállapításának gyorsítását szolgálja, hogy a nyugdíjbiztosítási szervek korszerűsítik a nyilvántartásukat. Ennek során adategyeztetésre nyújtanak lehetőséget, hogy a korábbi időszakok esetleges adathiányai mielőbb pótolhatók legyenek. A nyilvántartási rendszer képessé válik arra, hogy rövid idő alatt lehessen teljesíteni a biztosítottak ellátás, illetve igazolás iránti igényeit.

Hazánknak számos állammal van kétoldalú szociális biztonsági egyezménye. Az egyezmény alapján nyugdíjban, nyugdíjrészben részesülők számára megteremtjük a közvetlen utalás lehetőségét a lakóhely szerinti államba. Az utalás költségét a jogosult viseli, s e költségek csökkentése érdekében kérheti a havi helyett a negyedéves, féléves, vagy éves utalást.

(Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra