Hírek: Aktualitások

Éhezést hoznak a hosszú hétvégék az elesetteknek (2012-10-06)

Éhezést hoznak a hosszú hétvégék az elesetteknek Októberben, novemberben és decemberben is lesznek hosszú hétvégék, amelyeknek a többség örül, a legelesettebbek számára viszont újabb nehézségeket jelentenek.

Októberben, novemberben és decemberben is lesznek hosszú hétvégék, amelyeknek a többség örül, a legelesettebbek számára viszont újabb nehézségeket jelentenek. Ekkor ugyanis még nehezebb ételhez jutni, mert a nappali melegedők többsége munkaszüneti napokon nincs nyitva. És ma már nem csak a hajléktalanok állnak sorba a népkonyháknál.

- Ezek a helyek csak munkanapokra kapnak állami normatívát, ráadásul sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint egy évvel ezelőtt. Korábban relatíve megérte nekik ezzel foglalkozni, most ez nincs így. Sokan az ÁNTSZ előírásainak sem tudnak megfelelni. Így hát, mivel nem kötelességük meleg ételt adni, nem éri meg nekik, és ünnepnapokon szociális munkás sincs, akit meg tudnának fizetni a pluszmunkáért, nem tudnak ezzel foglalkozni - sorolja Ámon Kata, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport munkatársa.

A csoport legutóbb az augusztus 20-i hosszú hétvégén mérte fel, hogy milyen ingyenes étkezési lehetőségek vannak Budapesten. - Azon a hétfőn a Blaha Lujza téren körülbelül száz hajléktalan gyűlt össze, mert abban bíztak, hogy ha történik valami, akkor az biztos ott lesz. Különböző hírek terjedtek arról, hogy kik fognak ételt osztani, de egyik sem volt igaz. Az is elterjedt, hogy a mi csoportunktól kapnak enni, de ki kellett ábrándítanunk őket - emlékezik.

Ámon Kata hozzáteszi, teljesen esetleges, hogy éppen hol lehet ételhez jutni ezeken a napokon, így aztán nem meglepő, hogy sokféle pletyka kering arról, hogy éppen melyik egyház, alapítvány vagy civil szervezet szervez ételosztást. Aznap végül mindössze egy helyen, az Oltalom Karitatív Egyesületnél lehetett meleg ételt kapni.

Szerencse kell, hogy valaki enni tudjon
Ezt a tapasztalatot erősítette meg csütörtökön rendezett fórumuk is, melyet az ételhez jutás nehézségeiről tartottak a hajléktalan emberek és a szolgáltatóknál dolgozók részvételével. A felszólalók egyetértettek abban, hogy hétköznapokon is sok talpalás, sorban állás és szerencse kell ahhoz, hogy valaki enni tudjon, de munkaszüneti napokon még kisebb az esély az ételhez jutásra.

A jogvédő kiemelte, hogy ez egyáltalán nem csak a hajléktalan emberek problémája. - Tévedés azt hinni, hogy csak a fedél nélkül élők veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Ugyanúgy, ahogy télen lakhatással rendelkező, de szegény nyugdíjasok vagy egész családok ülnek be a nappali melegedőkbe, mert nem tudják fizetni lakásuk fűtését, az ételosztásokon is sok a nem hajléktalan ember - magyarázza.

- Mi sosem kifejezetten a hajléktalanokat céloztuk meg az ételosztásainkkal, hanem mindenkit, aki végig tudja állni a sort. Csak annyit kérünk, hogy ne legyenek ittas állapotban - mondja Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sajtóreferense.

Ételt az Életért szegényélelmezési programjuk 1999 óta működik. Az évek során tapasztalataik szerint egyre kisebb lett a hajléktalanok aránya a sorban állók között, és többen lettek azok, akiknek van otthonuk, de nem mindig van pénzük arra, hogy meleg ételt egyenek. Egyik állandó helyük a Teleki tér, Óbudán pedig együttműködnek a családsegítő szolgálattal, hogy megtalálják a leginkább rászorulókat.
Sokan az ingyenkonyhákon spórolnak, hogy fizetni tudják a hitelt

- Összevetve a kétezres évek elején készült fotókkal, jól látszik, hogy más emberek álltak sorba akkor, és mások állnak most. Egyre többen vannak a viszonylag jól öltözöttek, ápoltak, és egyre több a nő. Családanyák, akiknek iskolában vannak a gyerekeik, ők pedig, különösen pénteken, felpakolnak, hogy legyen mit enni a hétvégén is - mondja Szilaj Péterné Csilla, a közösség lelkésze. Tapasztalatai szerint sokan így próbálnak az ételen spórolni, hogy a hiteleket, számlákat fizetni tudják.

A „krisnás" ételosztás évekig a Blaha Lujza téren működött, Szilaj Péterné Csilla szerint szinte hihetetlen, hogy ennyi ideig hagyták, hogy a város közepén, sok turista által látogatott, szállodákkal körülvett helyen dolgozzanak. Tavaly óta a Teleki térre kényszerültek, ahová év végéig szól a területfoglalási engedélyük. Ha jó előre kérik, akkor például karácsonykor megkaphatják a Blaha Lujza teret egy-egy napra.
Hónapokig készülnek a karácsony körüli szünnapokra

- Kell a hely, mert tavaly napi 1200 ember állt sorba. Már nem működik az a szabály, hogy a gyerekeseket, a betegeket és az időseket engedjék előre, mert szinte minden második sorban álló ilyen - magyarázza hozzátéve, hogy az óbudai programjukban is havonta 20-30 új ember kerül a várólistára, pedig a harmadik kerület nem tartozik a legszegényebbek közé.

A hosszú hétvégék, ünnepek Fodor Kata szerint is a legnehezebb időszakok, mert ilyenkor nemcsak a nappali melegedők, hanem az óvodák, iskolák is zárva vannak, ami sok gyerek számára az egyetlen lehetőség a meleg ételhez jutásra. - Az idei öt munkaszüneti napra karácsony körül már hónapokkal előre fel kell készülnünk - magyarázza.

Forrás: NOL

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra