Hírek: Aktualitások

HÁLAPÉNZ (2012-09-06)

HÁLAPÉNZ Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete állásfoglalását honlapunkon közöljük.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 52.§ (2) bekezdése kimondja, hogy „a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki".

A törvény értelmében több egészségügyi intézmény vezetője adott már ki utasítást, melyben lehetőséget adott a „hálapénz" elfogadására.

Az egészségügyben dolgozó szociális munkásokat tömörítő egyesületként kijelentjük, hogy a harmadik személytől való díjazás a munkaviszonyban végzett tevékenységre tekintettel, azaz a hálapénz, a szociális munkával semmilyen módon nem egyeztethető össze.

A Szociális Munka Etikai Kódexe (Szociális Szakmai Szövetség, 2011. április 29.) 22. pontjában világosan állást foglal ebben a kérdésben:

„A szociális munkás előzetesen tájékoztatja kliensét az általa igénybe vett szolgáltatás esetleges anyagi feltételeiről. A szociális munkás egyéb ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el."

A szociális munka alapvető deklarált értékek mentén dolgozik, melyek az egyenlőség és az emberi méltóság tiszteletén alapulnak. A szociális munka társadalmi igazságosságra törekszik, szolidaritást vállal a hátrányos helyzetűekkel. Ezen értékekkel véleményünk szerint összeegyeztethetetlen a hálapénz elfogadása.

Az egészségügyben általánosan alacsony béreket a hálapénz intézménye nem oldja meg, hanem fenntartja azt. A szociális szakmának ez ellen a társadalompolitikai koncepció formálásával, hatékony érdekképviselettel kell harcolnia, mint minden más társadalmi kérdésben is.

EüDSzM Elnökség

Forrás: Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra