Hírek: Aktualitások

Egyszerűbben juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok (2012-09-03)

Egyszerűbben juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csökkenti a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csökkenti a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket. Az új rendelkezések egyéb változások mellett már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását sem. Az eljárást egyszerűsítő rendelkezések döntő részben 2012. szeptember 1-jén lépnek hatályba. A szaktárca a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program Egyszerűsítési Programjában foglalt feladatát teljesíti az új rendelkezések megalkotásával

Szeptembertől nemcsak az a fogyasztó lesz jogosult a kedvezményre, aki családi pótlékban részesül és egyúttal egyetemes szolgáltatási szerződést kötött, hanem az is, aki a családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban él és az egyetemes szolgáltatási szerződést maga kötötte. A szolgáltató eddig ugyanis csak a vele szerződő számára biztosíthatta a kedvezményt, emiatt sokan a gázmérő átírására kényszerültek. A változásokkal a kérelmezők ettől az adminisztratív tehertől mentesülnek.

A kedvezmény a módosítások révén a jövőben – a jogosultsági feltételek fennállásáig – határozatlan időre jár. Az új rendelkezések ennek megfelelően már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását. A kedvezményezetteknek 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A Magyar Államkincstár Igazgatósága viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát. A szolgáltató állam koncepciójának megvalósítása jegyében tehát a kérelmező helyett a jövőben a hatóság dolgozik.

A módosító rendelkezések elkerülhetővé teszik az évközbeni lakóhely- és szolgáltatóváltásából adódó esetleges vitákat. A fogyasztóval korábban szerződött egyetemes szolgáltató ugyanis a fogyasztó kérelemére igazolást állít ki az év során már igénybevett kedvezmény mértékéről. Az új szolgáltató ennek alapján csak a kedvezmény fennmaradó részét biztosítja az új felhasználási helyen.

A módosítás nyomán 2013 januárjától a kérelem az év során bármikor benyújtható lesz. A hatályos előírások ezt csak az év meghatározott szakaszában tették lehetővé. Az idei, átmeneti évben a fogyasztók szeptemberben nyújthatják be a kérelmet.

A jövő évtől egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már szereplő adatokat. Az igénylő a gördülékenyebb kapcsolattartást telefonszáma önkéntes megadásával is segítheti. A módosítás szerint a továbbiakban jogosultanként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteni azoknak, akik több gázmérővel rendelkeznek, és ezért az igénylőlapot eddig mérőóránként kellett benyújtaniuk. Egy pontosított előírás szerint a kedvezmény visszamenőlegesen legfeljebb 2 hónapra vehető igénybe, a szülést követően így elegendő idő áll rendelkezésére a kérelem benyújtására.

A nagycsaládos gázárkedvezmény lényege, hogy az erre jogosultak a jogosultsági feltételekkel nem rendelkező más fogyasztókhoz képest nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer főt érint, a változásokkal a nagycsaládosok egyszerűbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt.

Forrás: Magyarország.hu

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra