Hírek: Aktualitások

50 óra hiányzás, és ugrik a segély (2012-09-03)

50 óra hiányzás, és ugrik a segély Szeptembertől az 50 óránál többet hiányzó gyermek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást, korábbi, ismertebb nevén a családi pótlékot

Szeptembertől az 50 óránál többet hiányzó gyermek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást, korábbi, ismertebb nevén a családi pótlékot - közölte az erőforrástárca, számításaik szerint már a korábbi szigorításnak köszönhetően is jelentősen csökkent az iskolai hiányzások száma.
Nem kaphat iskoláztatási támogatást – korábbi nevén: családi pótlékot – az a család, ahol a gyermek hiányzásainak száma átlépi az 50 órát. A tárca hétfői közlésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyósítás feltétele a rendszeres iskolába járás, ezért az iskolalátogatási kötelezettség elmulasztása esetén minden gyermekre – életkortól és a család jövedelmi helyzetétől függetlenül – ugyanaz a szankció vonatkozik. „Ha a gyermek kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a családi pótlék folyósítását szüneteltetni kell, és a szünetelés időtartama alatt természetben sem lehet támogatást adni” – foglal állást a minisztérium.

A korábbi rendszerben 50 igazolatlan óra után csak felfüggesztették a családi pótlék folyósítását, ám mostantól már szüneteltetik. Ez azt jelenti, hogy a mulasztás időszakára már nem lehet visszamenőleg kifizetni a családi pótlékot akkor sem, ha a gyerek később már nem hiányzik igazolatlanul az iskolából.

Ahol enyhítenek

A mostani módosítás ugyanakkor enyhít is a jelenlegi szabályokon, mivel megengedi az iskoláztatási támogatás folyósítását a szüneteltetés után akkor is, ha a gyermek a felülvizsgálati időszakban legfeljebb öt órát hiányzott; korábban egyetlen tanórát sem mulaszthatott.

Az Emmi közölte azt is, hogy 2012 novemberétől a rászoruló családok Erzsébet-utalványban kapják majd a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó támogatást. Ezzel kapcsolatban azt írták: az Erzsébet-program célja, hogy csökkentse azon gyermekek számát, akiknek nem biztosított a napi többszöri étkezés.

Mire használható a segély?

Hozzátették, a program alapot ad egyes szociális célú juttatásokra is, amelyeket  Erzsébet-utalvánnyal lehet kiegyenlíteni. Ennek célja a pénzbeli ellátások célzottabb felhasználásának szavatolása. Az utalványt fogyasztásra kész étel, valamint ruházat és tanszer vásárlására is fel lehet majd használni. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó pénzbeli támogatás egy évben kétszer adható, összege pedig gyermekenként 5800 forint. A támogatás a szeptemberi iskolakezdéshez és gyermekneveléssel összefüggő egyéb kiadásokhoz nyújt segítséget. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylési feltételei nem változtak, a kérelmeket továbbra is a szülő lakcíme szerinti polgármesteri hivatalnál kell benyújtani, és a jegyző dönt róluk.

Egyéb támogatások

Az Emmi arról is tájékoztatást adott, hogy a jövőben a Magyary-program részeként egyszerűsödnek a családtámogatási ellátások – az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás – eljárási szabályai. Január 1-jétől a családtámogatások iránti kérelmeket nemcsak a Magyar Államkincstárnál és a kormányablakoknál, hanem a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen is be lehet nyújtani, így a gyermek születésekor igényelt ellátások intézése kényelmesebb lesz. A kérelmek benyújtásához 2013. április 1-jétől már nem lesz szükség a születési anyakönyvi kivonat, illetve a taj-kártya bemutatására vagy a lakcím igazolására, mivel a döntéshez szükséges adatokat a kezelő állami szervek elektronikus úton átadják a kincstár számára.

Közölték azt is, hogy az érintett szülők egyszerűbben tudnak majd hozzájutni az egyes településeken elérhető, a helyi közlekedésben kedvezményt biztosító kisgyermekes bérlethez is. Január 1-jétől ugyanis a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás iránti kérelem benyújtásakor a szülő az ellátások igénylésére szolgáló formanyomtatványon kérheti a helyi utazási kedvezmény igénybevételéhez az ellátások folyósításáról szóló hatósági bizonyítványt – írták.

 

Forrás: MNO

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra