Hírek: Aktualitások

NRSZH közlemény a 92/2008. (IV. 23.) Kormányrendelet szerinti vizsgálatokról (2012-07-30)

NRSZH közlemény a 92/2008. (IV. 23.) Kormányrendelet szerinti vizsgálatokról Frissült az NRSZH oldalán a 92/2008. (IV. 23.) Kormányrendelet szerinti vizsgálatokról szóló tájékoztató, melyet honlapunkon szó szerint közlünk.

A" fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról szóló 92/2008. (IV. 23.) Kormányrendelet értelmében az NRSZH az alábbi vizsgálatokat végzi:
- Fogyatékos személyek alapvizsgálata,
- Szociális foglalkoztatási alkalmassági vizsgálat és felülvizsgálat,
- Átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálat és felülvizsgálat,
- Gondozási felülvizsgálat kivételes esetben (az ellátást igénybevevő, törvényes képviselő, intézményvezető, valamint közeli hozzátartozó kérésére) évente 1 alkalommal.

A vizsgálatot,az ellátást nyújtó intézmény vezetője az NRSZH Jogi és Igazgatási Főosztály Szakértői Osztályának telephelyén kell kezdeményezi az NRSZH honlapjáról letöltött „Kérelem és adatlap" kitöltésével, melyhez a vizsgálat típusától függően a kérelem és adatlapon felsorolt dokumentumokat kell csatolni.

A 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet által végzett vizsgálatokat a vizsgálat típusoktól függően minden esetben 4 fős szakértői bizottság végzi. Döntését a meghallgatást végző szakértő javaslata alapján hozza meg, melyről szakvéleményt ad ki.

Az NRSZH szakértője minden esetben a helyszínen elvégzi az ellátást igénylő meghallgatását. Amennyiben a meghallgatás és a rendelkezésre álló egészségügyi és egyéb dokumentáció alapján az igénylő állapota megalapozottan nem ítélhető meg,a bizottság elnöke a meghallgatást végző szakértő javaslata alapján további egészségügyi szolgáltatónál történő személyes vizsgálatot rendelhet el.

A vizsgálatok ügyintézési határideje 60 nap.

A vizsgálatokat az ellátott tartózkodási helyén,a szociális intézményben vagy az NRSZH Jogi és Igazgatási Főosztály Szakértői Osztályának telephelyén végezzük, melyről a kérelmet benyújtó intézmény vezetőjét a beérkezett adatok tanulmányozását követően értesítjük.

A felülbírálati kérelmet az I. fokú szakvéleményt kiállító szervezeti egységénél kell benyújtani.

A telephelyek illetékességi területét a „Tájékoztatók" menüpont tartalmazza.

A vizsgálatokkal kapcsolatban kérem,hogy kérdéseivel,problémáival keresse Szociális - Rehabilitációs Főosztályunkat, melynek elérhetősége:

Telefonszám: 06-1/462-6487,
Fax számunk: 06-1/462-6478,
E-mail címünk: szocialis@nrszh.hu"

Forrás: Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra