Hírek: Aktualitások

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők (2012-07-15)

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők Az álláskeresők száma júniusban 524 400 ezer főre csökkent a Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, ami az előző hónaphoz képest 1,9%-os, az előző évihez képest 5,2%-os csökkenés.

Júniusra beindult a szezonális foglalkoztatás: 13 700 államilag nem támogatott munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók, Békés és Szabolcs megyében különösen megugrott a munkaerőigény a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Jellemző, hogy az új munkahelyek valamivel több mint negyede határozott idős munkaszerződést kínál, ami szintén a szezonális munkák sajátossága. Emellett a legtöbb állást továbbra is Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében kínálták. A regisztrált álláskeresők száma 524,4 ezerre csökkent, de szezonális hatások nélkül kisebb növekedést látnánk. A több mint félmillió álláskeresőből mindössze 51 ezren kaptak már csak álláskeresési támogatást.
Az álláskeresők száma júniusban 524 400 ezer főre csökkent a Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, ami az előző hónaphoz képest 1,9%-os, az előző évihez képest 5,2%-os csökkenés. A júniusi adatokban már erősen szerepet játszhattak szezonális hatások, és a szezonális kiigazítás után ki is derül, hogy enélkül nem is csökkent, hanem kissé emelkedett volna az álláskeresők száma.

Az 524,4 ezer álláskeresőből 280 ezren semmilyen pénzbeli ellátást nem kaptak, 51 ezren kaptak álláskeresési támogatást, 193 ezren szociális segélyt. Tavaly ilyenkor bár 29 ezer fővel volt magasabb az álláskeresők száma, 92 ezerrel többen kaptak álláskeresési támogatást, és 44 ezerrel kevesebben voltak ellátatlanok.

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresőkJúniusban különösen megugrott a pályakezdő álláskeresők száma, ami ilyenkor, az iskolaév végével rendszerint jellemző. Erre utal az is, hogy az újonnan belépő pályakezdő álláskeresők 82%-a volt középfokú végzettségű.

Az évnek ebben a szakaszában rendszerint kevesebb az álláskereső, amit a szezonális okok magyaráznak. Az elmúlt évek alapján kirajzolódó "pálya" mentén, illetve abból, hogy az álláskeresők számának csökkenése lelassult arra következtethetünk, hogy 500 ezer fő alá idén sem csökken az álláskeresők száma. Kivéve, ha év közben újabb körben indulna el nagy volumenű közfoglalkoztatás.

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők

Eközben az előző havihoz hasonló volumenben jöttek létre új munkahelyek, és mivel a közfoglalkoztatás most gyorsabban beindult év elején, ezért az előző év azonos időszakához képest jóval kevesebb a bejelentett munkaerőigény. A 33 500 újonnan bejelentett munkaerőigény 41 százalékánál, azaz 13 700 munkahelynél nem kértek állami támogatást. A munkaerőigények 60 százaléka, 19 800 állás viszont államilag formában jött létre, a Foglalkoztatási Szolgálat közlése szerint jellemzően a közfoglalkoztatási rendszer keretében.

A nem támogatott állások száma az elmúlt évek átlagának megfelelő, és az év eleji roham után a közfoglalkoztatásban is a korábbi évek szerint alakul a bővülés.

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők
A munkaerőigény területi eloszlásában továbbra is a budapesti, észak-dunántúli régió dominál, és úgy látható, különösen a dél-dunántúli megyék vannak elmaradva.

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők
Egy hónap alatt kiemelkedő növekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye produkált, mindkét megyében több mint kétszeresére emelkedett a nem támogatott új álláshelyek száma. Békésben nagy számban érkezett munkaerőigény a mezőgazdaságból (ezek jórészt határozott idejű munkaszerződéssel történő foglalkoztatást jelentenek) valamint az élelmiszeripar területéről. Szabolcsban szintén az élelmiszergyártás, - feldolgozás ágazatból jelentettek jelentős számú munkaerőigényt (ezek tipikusan szezonális ágazatoknak tekinthetőek).

Forrás: Portfolio

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra