Hírek: Aktualitások

Csőd (2012-07-02)

Csőd A NOL-ban megjelent vélemény a magáncsőd intézményéről

Családi csődvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt. Harrach Péter, a párt frakcióvezetője szerint a családi csődvédelem azoknak jelenthetne segítséget, akik nem tudják fizetni törlesztőrészleteiket, de egy úgynevezett vagyongondnok segítségével még megelőzhető, hogy elveszítsék a lakásukat, és teljesen ellehetetlenüljenek.

Harrach Péter emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés április elején elfogadott egy határozatot, amelyben felkérte a kormányt, vizsgálja meg a magáncsőd bevezetésének lehetőségét. A magáncsődről egyébként még márciusban közölte a nemzetgazdasági tárca, hogy szakértői nem támogatják a bevezetését, mert „egyfajta hitelamnesztiaként vagy adóskonszolidációként értelmezhetnék, ami nem szolgálná az eljárás által megcélzott nevelői funkciókat”. (Az eljárás többéves időtartama alatt az adós egy vagyongondnokra ruházza át a vagyona feletti rendelkezési jogot. A vagyongondnok ebből először kifizeti a tartozások bizonyos százalékát, majd az adós befolyó jövedelmeiből folyamatosan törleszt, s közben felügyeli, hogy az adós csak a legszükségesebbekre költsön. Az eljárás végén a fennmaradó tartozást elengedik, és a lakás is az adósé marad.)

A KDNP-t, úgy tűnik, hogy a korábbi elutasítás nem zavarja, szerinte a csődvédelemmel évente 5-15 ezer családon is lehetne segíteni. Tervei szerint többféle megoldás közül választhatnának a bajba jutottak, s ha nem tudnak megállapodni a hitelezőkkel, akár bírósághoz is fordulhatnának. A már említett családi csődgondnok vagy vagyongondnok pedig a kereszténydemokraták szerint lehetne szociális munkás, „családvédő” vagy akár pénzügyi szakember is.

Bár ennél sokkal többet nem tudni a KDNP-s elképzelésről, úgy tűnik, hogy a javaslat lényegében megegyezik az előző kormány által kidolgozott, de a kormányváltás miatt kútba esett magáncsőd intézményével. És megegyezik azzal is, amelyre a nemzetgazdasági tárca szakértői a tavasszal nemet mondtak. Nagyjából ugyanezt az elképzelést ajánlják szociális szakemberek is már évek óta, mondván, a magáncsőd úgy mérsékli az adós krízishelyzetét, hogy eközben javulnak a hitelezők esélyei is arra, hogy követeléseiket mind nagyobb hányadban érvényesíthessék.

Egy különbség mégis van. A KDNP családi csődvédelmet javasol, ami Harrach Péter szerint „talán több a magáncsődnél”. Vagy talán kevesebb. Hiszen a családi csődvédelem elnevezés magában foglalja, hogy csak családokra, közülük is valószínűleg csak a KDNP-s értelemben vett családokra vonatkozna. Élettársakra tehát nem. Jöhetnek a csődházasságok?

Forrás: Matalin Dóra, NOL

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra