Hírek: Aktualitások

Félmillió álláskereső töredéke kap munkanélküli járadékot (2012-06-21)

Félmillió álláskereső töredéke kap munkanélküli járadékot Májusban 10 ezer fővel 534 600 főre csökkent a regisztrált álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

Májusban 10 ezer fővel 534 600 főre csökkent a regisztrált álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Az álláskeresők mindössze 11 százaléka kapott álláskeresési járadékot, az álláskeresők nagyjából fele semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesült, másik nagyobb része, csaknem 200 ezer fő pedig csak 22 ezer forintos szociális ellátást kapott. Az új állások 60 százaléka államilag támogatott formában jött létre májusban. A közfoglalkoztatottak száma bőven 100 ezer fő fölött lehet.

Az álláskeresők száma májusban némileg tovább csökkent, mostanra már visszaállt a közfoglalkoztatás december végi leállása előtti állapot. Szezonális kiigazítás után már nem is látszik csökkenés az álláskeresők számában ebben a hónapban.

Az álláskeresők negyede tartós álláskereső, azaz egy éven túl nem talál munkát.

 

Az 534 ezer álláskeresőből 277 ezren nem kaptak pénzbeli ellátást, csak 59 ezren voltak jogosultak álláskeresési járadékra, miután tavaly szeptemberben 3 hónapra csökkent a maximális folyósítási idő, így egyre többen esnek ki ebből a támogatásból.

Tavaly ilyenkor még 150 ezren voltak jogosultak álláskeresési járadékra illetve álláskeresési segélyre (utóbbi tavaly szeptember óta már csak nyugdíj előtt öt évvel jár). Idén májusban csaknem 200 ezren szociális ellátást kaptak, ami 22 ezer forintos támogatást jelent.

 

 

A bejelentett új állások száma a közmunkások felvételének nagyobb hulláma után visszaapadt - 32 ezer új állást jelentettek be, de ebből 20 ezer államilag támogatott formában jött létre, és csak 12 ezer volt nyílt piacon alapon létrejövő. Ez még mindig az elmúlt évek átlaga alatti. A Foglalkoztatási Szolgálat jelentéséből kiderül, a legtöbb nem támogatott állást Budapesten (2,3 ezer), Győr-Moson-Sopronban (1,6 ezer) és Bács-Kiskunban (0,9 ezer), Borsod-Abaúj-Zemplénben (0,9 ezer) hozták létre.

 

 

Az álláskeresők száma az elmúlt években ilyenkor szokásosnál immár alacsonyabb. Annak fényében viszont, hogy ez nem a nyílt piaci állások dinamikus bővülésének köszönhető, a folyamat kevésbé örömteli, kevésbé jelzi a munkaerőpiac valós "egészségi" állapotát.

A munkaerőpiaci alapból (amely bevételeinek nagy része a befizetett járulékokból keletkezik, kisebb részben költségvetési támogatás) idén 153 milliárd forintot költenek a Start munkaprogramokra, a tervek szerint 200 ezer fő közfoglalkoztatását tervezik ebből. Az álláskeresők száma így tovább csökkenhet, áprilisban 102 ezren voltak közfoglalkoztatottak a KSH adatai szerint.

 

 

Forrás: Portfolio.hu

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra