Hírek: Aktualitások

Pórul jártak a rokkantnyugdíjas kismamák (2012-06-19)

Pórul jártak a rokkantnyugdíjas kismamák Ezerötszáz, korábban rokkantnyugdíjban részesülő kismamától vették el vagy a gyest, vagy a rehabilitációs ellátást. A szociális államtitkárság szerint a gyereknevelés és a rehabilitáció is aktivitást igényel, ezért a kettő nem járhat együtt.

Ezerötszáz, korábban rokkantnyugdíjban részesülő kismamától vették el vagy a gyest, vagy a rehabilitációs ellátást. A szociális államtitkárság szerint a gyereknevelés és a rehabilitáció is aktivitást igényel, ezért a kettő nem járhat együtt. Igaz, azok a kismamák, akik nem szenvednek egészségkárosodásban, a gyes mellett is dolgozhatnak, ráadásul a rehabilitációs hatóságok még fel sem álltak.

Több mint ezer rokkantnyugdíjas kismama járt pórul a január elsején életbe lépő új szabályok miatt. Köztük van Éva is, aki tinédzser korában szenvedett balesetet, deréktól felfelé minden csontja összetört, ezért leszázalékolták. Egészen tavalyig a gyes mellett rokkantnyugdíjat is kapott, majd annak eltörlése után rehabilitációs ellátásban részesült. Tavasszal a Magyar Államkincstár közölte vele, a kettőre egyszerre nem jogosult. Választania kell, hogy a jövőben gyermekgondozási támogatást kér-e, vagy továbbra is a mozgáskorlátozottsága utáni támogatásban akar részesülni.

Új rendszer meglepetésekkel
A kormány tavaly decemberben döntött úgy, hogy januártól eltörli a rokkantnyugdíjat, az eddig ebben részesülőket pedig felülvizsgálták, és három csoportra osztották aszerint, hogy mennyire integrálhatóak vissza a munka világába. A 62 éven felüliek így januártól öregségi nyugdíjat kapnak. Azok, akik öt évre vannak a nyugdíjkorhatártól, vagy egészségkárosodásuk olyan mértékű (I. és II. csoportba soroltak), hogy rehabilitációval sem tudnának dolgozni, rokkantsági ellátást kapnak. Akiknek viszont az egészségi állapotuk 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű, és a kormány szerint tanfolyamokkal, foglalkozásokkal újra képesek dolgozni, azok havonta néhány tízezer forintos rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Az új struktúrával több ezer embernek változott meg az élete, többek között azért, mert a korábbiakhoz képest fele annyi támogatást kap az államtól, vagy éppen azért, mert a felülvizsgálat során más kategóriába sorolták. Egy combközéptájt csonkolt, korábban kamionsofőrként dolgozó férfiról például a bizottság úgy ítélte meg, hogy nem rokkant, hanem rehabilitálható.

A gyerekgondozás aktivitás, kivéve...
Az új rendszer miatt a rokkantnyugdíjasoktól több kedvezményt - így az utazási támogatást - elvettek, most pedig úgy tűnik, hogy gyermekük nevelése után sem kapnak támogatást.

A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekgondozási támogatást a teljesen munkaképes kismamák mellett, a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is kaphatnak, a rehabilitációs ellátásban részesülőket viszont kizárták a gyermekgondozási támogatásból, mivel ezt az ellátási formát, szemben a nyugdíjjal, rendszeres pénzbeli ellátásnak minősítették, amiből viszont csak egyet lehet igénybe venni.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a 169 ezer gyesben részesülő kismamából 1500 járt úgy, hogy nyilatkoznia kell arról: a gyermeke után gyesre tart igényt, vagy a saját állapota miatt a rehabilitációs ellátásra.

Elfoglaltságot jelent a rehabilitáció
A kormány nem indokolta meg a törvényben, hogy miért döntött úgy: a gyes és a rehabilitációs ellátás áprilistól nem folyósítható együtt. A szociális államtitkárság a hvg.hu-nak azzal magyarázta a döntést, hogy míg a gyermekgondozási segély a gyermek nevelésének időszakára pótolja a kieső jövedelmet, a rehabilitációs ellátás a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára jelent pénzellátást és szolgáltatásokat a rehabilitáció időtartama alatt. „Ezen célok teljesülése együttesen nem biztosítható, tekintettel arra, hogy a 0-3 éves korú gyermek gondozása és a foglalkozási rehabilitációban való részvétel is aktív együttműködést vár el az egyéntől" - írta válaszában a szociális államtitkárság.

Való igaz, a kormány eredeti szándéka szerint a rehabilitálható személyeknek tanfolyamokon, továbbképzéseken kellene részt venniük, hogy elősegítsék az álláskeresést. Erről szerződést is kötnek az érintettekkel, csakhogy ez a gyakorlatban nem működik, legalábbis egyelőre. A kormányhivatalokban működő rehabilitációs hatóságok csak július elején állnak fel, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy mikor fognak tanfolyamokat, továbbképzéseket biztosítani a rehabilitálandó személyeknek, és az mennyi időt, adott esetben egy részmunkaidőnyi elfoglaltságot jelent-e majd a kismamáknak.

Utóbbi azért lényeges, mivel más szülők végezhetnek - ahogy az államtitkárság fogalmazott - más aktív tevékenységet. A törvények szerint ugyanis a gyerek egyéves korától a gyes mellett az anyuka heti 30 órával járó elfoglaltságot vállalhat.


Családbarát szlogen

Többször hangsúlyozta a második Orbán-kormány magáról, hogy családbarát kormány. Az egykulcsos, családi adókedvezményen alapuló rendszer bevezetését is azzal indokolták, hogy több pénzt szeretnének a családok zsebében hagyni, mert a gyereknevelés több pénzt igényel. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig népesedési akciótervet íratott munkatársaival tavasszal. Az NGM Új Baby Boom-tervezete többek között szocpolkedvezményt adna a családi autókra, bölcsődéket írna elő az egyetemeken, és növelnék a gyes melletti részmunkaidős foglalkoztatási formákat.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra