Hírek: Aktualitások

Kiüti a rejtett nyugdíjadót a kormány (2012-06-02)

Kiüti a rejtett nyugdíjadót a kormány Origo cikkajánló

Az 1997-es törvény még úgy számolt, hogy 2013-tól már bruttó nyugdíjat fognak megállapítani, vagyis személyi jövedelemadó kell fizetni a nyugdíjból, bár a részleteket soha nem alkották meg. A kormány biztos, ami biztos, eltörölte a bruttó nyugdíjat. A pénteken benyújtott nyugdíjcsomag tartalmazza azt a képletet is, amely alapján kiszámolnák a magán-nyugdíjpénztárakban maradók állami nyugdíját.


Több nyugdíjszabályt is módosító csomagot terjesztett a parlament elé a kormány. Ezek egyike arról intézkedik, hogy a nyugdíjak 2013 után adómentesek maradjanak. A javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be.

A tárcavezető javaslatának indoklásában azt írta, hogy a nyugdíjak adóztatásának kérdése felmerült egy 1997-ben hozott törvény alapján. A törvény ugyanis úgy szólt, hogy 2013-tól a nyugdíjakat bruttó formában kell megállapítani, pedig eddig nettó formában állapították meg. A nettó az az összeg, amit a nyugdíjas kézhez kap, vagyis abból nem kell adóznia semmit.

A bruttó megállapítása azt jelentette volna, hogy a nyugdíjasoknak személyi jövedelemadót kellett volna fizetni a nyugdíjukból, bár ezt meg lehetett volna oldani úgy is, hogy felemelik a nyugdíjat annyival, hogy ne kapjon senki kevesebb pénzt. A részletszabályokat azonban soha nem dolgozták ki, a Fidesz-KDNP-kormány pedig inkább más irányba vinné a nyugdíjrendszert, ezért megszüntették a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert. Az 1997 óta létező adószabály viszont életbe lépett volna jövőre, de a kormány a nyugdíj adóztatását el akarta kerülni, így inkább átírta ezt a szabályt.

Balog Zoltán szerint a bruttó nyugdíj megállapításához kapcsolódó jogszabályok nem készültek el, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó szabályozás átalakításával pedig indokolatlanná vált a 2013-ra vonatkozó szabályok fenntartása. A miniszter javaslata ezért a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását tartalmazza, vagyis - mint leszögezi - a nyugdíjak továbbra is személyijövedelemadó-mentesek maradnak.

A csomag tartalmazza azt a képletet is, amely meghatározza, hogy a magán-nyugdíjpénztárban maradók mekkora állami nyugdíjra jogosultak. A kormány 2010 őszétől eredetileg 14 hónapra eltérítette a járulékaikat a pénztárak felől az állami kasszába, majd ezt az eltérítést véglegesítette. Így viszont a magánpénztártagokra külön szabályt kellett alkotni, mivel ők így jogosulttá váltak az állami nyugdíj erre az időszakra eső részére is.

A képlet azt biztosítja, hogy a nyugdíjpénztári eltérítés idejére (2010. őszétől) minden pénztártag 100 százalékos nyugdíjat kapjon. Az eltérítés időszaka előtti időszakra viszont a pénztárban maradók csak 75 százalékos nyugdíjat kapnak, hiszen a többi pénzt a pénztárban elhelyezett megtakarításukból kapják nyugdíjba vonulásukkor. Ha valaki úgy maradt pénztártag, hogy 2010. szeptember 30. előtt nem szerzett nyugdíj-jogosultságot, akkor ő a szolgálati idejének megfelelően 100 százalékos nyugdíjat kap.

Forrás: ORIGO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra