Hírek: Aktualitások

Felmentették az alkotmányellenes rendelet ellen tiltakozót (2012-05-23)

Felmentették az alkotmányellenes rendelet ellen tiltakozót Bűncselekmény hiányában felmentette Ferencz Norbert Pumuklit a Fővárosi Törvényszék szerdán meghozott másodfokú ítéletében. A szociális munkás ellen hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt indult büntetőeljárás.

 

Az Új Szemlélet csoport 2011. március 11-én tüntetésen tiltakozott a józsefvárosi guberálást szabálysértéssé nyilvánító rendelet ellen. A tiltakozók maguk is kivettek szemetet a köztéri kukákból, anélkül, hogy szemeteltek volna - ezzel is rá kívántak mutatni a szabálysértés abszurditására. A tiltakozáson a rendőrség előállította az egyik szervezőt, Ferencz Norbert Pumuklit, akinek jogi képviseletét a TASZ látta el.

A bíróság első fokon 3 év próbára bocsátást szabott ki, az ítélet ellen felmentésért fellebbeztünk. Mire a másodfokú eljárásra sor került, két fontos esemény is történt: 2011 végén az Alkotmánybíróság megállapította az ombudsman beadványa nyomán, hogy Kaposvár - a józsefvárosi rendelettől érdemben nem különböző - a guberálást szabálysértéssé nyilvánító rendelete alkotmányellenes. A bírák a jogbiztonság mellett az egyenlő bánásmód követelményével érveltek. Korábban a TASZ is alkotmánybírósági beadványban kezdeményezte több, a guberálást szankcionáló önkormányzati rendelet megsemmisítését. Ezt követően az új szabálysértési törvény miatt, melynek értelmében az önkormányzatok nem alkothatnak szabálysértést, hatályon kívül kellett helyezni a józsefvárosi rendeletet. Így mivel már nem létezik az a szabálysértési rendelet, amely ellen Ferencz Norbert az elsőfokú bíróság szerint „uszított", a bíróság a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.

Lehet és kell is egy alkotmányellenes rendelet ellen radikális akciókkal fellépni. A rendeletet azóta megsemmisítették, így a korábbi tiltakozó akciónk elérte célját, a határozatnak örülök, az indoklás azonban kiábrándító" - mondta Ferencz Norbert.

Bár álláspontunk szerint Ferencz Norbert nem uszított, elégedettek vagyunk a felmentő ítélettel. Igaz, a józsefvárosi rendeletet nem az Alkotmánybíróság határozatára tekintettel helyezték hatályon kívül, a határozat mégis iránymutatást jelent a jogalkotó számára" - mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.

TASZ

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra