Hírek: Aktualitások

Szőnyeg alá söpörte a kormány a rossz GDP-adatot (2012-05-16)

Szőnyeg alá söpörte a kormány a rossz GDP-adatot A magyar kormányszóvivő szerint Európának komoly növekedési problémái vannak, a kedden megjelent rendkívül rossz magyar adatról viszont említést sem tesz.

A magyar kormányszóvivő szerint Európának komoly növekedési problémái vannak, a kedden megjelent rendkívül rossz magyar adatról viszont említést sem tesz. Pedig ez Európában a harmadik leggyengébb teljesítmény, a csődben lévő Görögország, valamint Portugália után. A versenytársaink gazdasága eközben 3-5 százalékkal is tudott nőni.

„A mai napon publikált európai gazdasági adatok világosan mutatják, hogy Európának még mindig komoly növekedési kihívásokkal kell szembenéznie" - így kommentálta a kormányszóvivői iroda az európai GDP-adatokat kedden, amikor kiderült, hogy a magyar gazdaság hatalmasat zuhant 2012 első hónapjaiban, negyedéves és éves alapon egyaránt. Ezt azonban a kormányszóvivői iroda meg sem említi, a közlemény csak annyit ír, hogy az EU27 és az eurózóna is jelentősen veszített lendületéből.

A kabinet általános megfogalmazása elsiklik afelett, hogy az Eurostat előzetes adatai alapján az első negyedév magyar gazdasági növekedése 2011 első negyedévéhez viszonyítva a harmadik legrosszabb az Európai Unióban: a csődbe jutott Görögország és a csődtől tavaly megmentett Portugália után a 25. legrosszabb gazdasági teljesítményt produkálta Magyarország. Az Eurostat szerint a görög gazdaság a tavalyi első negyedévhez képest 6,2 százalékkal esett vissza, Portugália 2,2, Magyarország pedig 1,5 százalékkal. Meg kell jegyezni, Ciprus 1,4 százalékkal, az olasz és a holland gazdaság 1,3 százalékkal, a cseh gazdaság pedig 1 százalékkal esett vissza.

Azonban voltak országok, amelyek még a recesszióba csúszó kontinensen is kiváló gazdasági teljesítményt nyújtottak. Mégpedig többnyire a versenytársaink: a szlovák gazdaság 3,2 százalékkal, Észtország 4, Lettország 5,5, Litvánia 4,3 százalékkal, Románia pedig 0,8 százalékkal nőtt. A lengyel előzetes adatok még nincsenek meg, de valószínűleg nem egy súlycsoportban lesznek a miénkkel, tekintve, hogy tavaly év végén még 4,4 százalékkal nőtt a lengyel gazdaság.

Harcolunk az adósság és a hiány ellen

A kormány kedden kiadott közleményében hangsúlyozza, fontosnak tartja az átlátható és kiszámítható gazdaságpolitikát, valamint az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése iránti elkötelezettségét, „amely a hazánk iránti nemzetközi bizalom erősödését vonja maga után". Kitér arra is, hogy az utóbbi 2 évben kiemelkedő mértékű államháztartási konszolidációt hajtott végre, amellyel az európai országok élcsoportjába kerültünk. Ennek hatására - az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint - hazánk lesz az egyike azon négy tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság az elkövetkezendő két évben, ami a jövőbeli stabilitás és növekedés alapjait megteremti - írja a közlemény.

Az Európai Bizottság szerint a második Széll Kálmán-tervvel a kormány valóban elérheti az idei 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt, a jövő évi 2,2 százalékos cél helyett viszont 2,9 százalék körül alakulhat a deficit 2013-ban. Ez nem elegendő a konvergenciaprogramban tett vállalásunk teljesítéséhez, ahhoz azonban elég lehet, hogy feloldják a kohéziós források felfüggesztésével járó uniós büntetést, és talán arra is, hogy kikerüljünk a túlzotthiány-eljárás alól.

Az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy a Magyar Nemzeti Bank friss technikai kivetítése szerint is fokozatosan csökkenhet az államadósság a következő 15 évben, ha a kormány nem változtat a költségvetési politikáján. Azonban az államadósság elleni háborút még 15 év múlva sem nyerjük meg, ugyanis még 2026-ban is az Alaptörvényben rögzített 50 százalékos GDP-arányos szint felett marad az adósságunk.

HVG

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra